Resimlerin Görüntülenmesine ?zin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek ?çin
Üye Ol veya
Giri? YapBa?lant?n?n Görülmesine ?zin Verilmiyor
Ba?lant?y? Görebilmek ?çin
Üye Ol veya
Giri? Yapwww.mersin.edu.tr sitesinden alıntıdır.
Mersin'in Kuyuluk beldesi'nde bulunan Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu, 2002 - 2003 eğitim-öğretim yılında ilk kez öğrenci almıştır. Yüksekokulun amacı, her türlü takı tasarımı ve yapımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.
Yüksekokulumuzda Takı Tasarımı Bölümü, Gemoloji Bölümü ve Kuyumculuk Bölümü bulunmaktadır.Temel sanat eğitimi, teknik resim, takı tasarımı, takı yapım teknikleri gibi derslerin okutulduğu Yüksekokulumuzda, estetik ve yaratıclık ön plandadır.Öğrenciler, titiz ve dikkatli çalışmalar sonucu ortaya çıkardıkları takılar ile katıldıkları sergi ve yarışmalarda Üniversitemizi başarıyla temsil etmektedirler.
Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu mezunları, kuyumculuk sektörünün tasarım ve üretim ünitelerinde takı modellerinin tasarımı, dökümü, tesviye, parlatma ve taş mıhlama işlemlerinde görev alabilir ; isterlerse kendi işyerlerini açabilirler.
Yönetim Kadrosu
Yüksekokul Müdürü: Prof. E. Berika İPEKBAYRAK
Müdür Yardımcısı: Yrd.Doç. H. Arif BAĞCIVAN
Müdür Yardımcısı: Öğr. Gör. Şahap BARLAS
Yüksekokul Sekreteri: Rahime ÖZLÜ
İletişim Adresleri :
Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu Fikri Sağlar Cad. No:18 Kuyuluk/ MERSİN
Telefon : 0 324 359 78 18 -- 0 324 359 78 18
Faks : 0 324 359 78 29
EMAİL: Ba?lant?n?n Görülmesine ?zin Verilmiyor
Üye Ol veya
Giri? YapGEMOLOJİ BölümüKuruluş
3 Eylül 2002 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 31/7/2002 tarihli ve 19920 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı kanunun değişik Ek 30. maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 06/08/2002 tarihinde Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu bünyesindeki üç bölümden biri olarak kurulmuştur.
Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu, Kuyuluk Belediyesi sınırları içinde yer alan 4 katlı binada eğitim ve öğretimini sürdürmektedir. Binada eğitim ve öğretim amaçlı 4 adet derslik, kuyumculuk atölyesi, gemoloji laboratuarı, modelaj atölyesi, tasarım atölyesi, bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır.
Eğitim Öğretim Programı:
Türkiye’de ilk defa üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olan Gemoloji Bölümü, 4 yıllık lisans programı kapsamında, süs taşlarını tanıma, jeolojik, fiziksel ve optik özelliklerini bilme, işletme, süs taşı olarak değerlendirme yönelik dersleri vermeyi, kuyumculuk ve tasarım bölümlerinin ihtiyacı olan işbirliğini gerçekleştirerek, Türkiye'nin bu konudaki eksikliğini gidermeyi amaçlamaktadır.
Gemoloji Bölümünün lisans eğitimi boyunca kimya, matematik, fizik, yabancı dil, bilgisayar metalürji gibi temel derslerin yanı sıra, genel jeoloji, mineraloji, optik mineraloji, tanımsal gemoloji, süs taşlarının oluşumu ve madenciliği, Türkiye’nin süs taşları, süs taşlarının değerlendirilmesi, süs taşlarının şekillendirilmesi gibi branş dersleri verilmektedir.
Bunlarla birlikte tasarım ve ürünü şekillendirmeye yönelik modelaj, form ve kompozisyon, temel sanat eğitimi, takı tasarımı, desen, takı üretim teknikleri, bilgisayar da tasarım dersleri de verilmektedir. Ayrıca takı tarihi, mitoloji ve ikonografya genel sanat tarihi, estetik, sanat sosyolojisi, genel işletme, girişimcilik, maliyet analizi verilen dersler arasında yer almaktadır.
Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde, meslek yüksekokulları bünyesinde takı teknolojileri, süs taşı işletmeciliği, kıymetli taş işletmeciliği v.b. başlıklar altında ön lisans programları yer almaktadır. Bu programlardan okulumuza kuruluşundan 2007-2008 eğitim öğretim yılına kadar sadece dikey geçişle öğrenci gelmekte idi. Bölümümüzü seçen öğrencilerin mezun oldukları yüksekokullardan almış oldukları transkrip ve ders içerikleri değerlendirilerek her öğrenciye intibak programı uygulanmakta ve intibak programından başarı ile geçen öğrenciler 3. ve 4. sınıfa devam etme hakkını elde etmektedir. Ancak 2007-2008 eğitim öğretim yılından itibaren özel yetenek sınavi ile 1. sınıftan dan başlayan bir eğitim öğretim sürecine geçilmiştir.
Yüksekokul öğrencileri intibak sınıfı ve 3. sınıfın sonunda yirmişer iş gününden oluşan 2 dönem staj yapmak zorundadır. Gemoloji Bölümü öğrencilerinin birinci stajlarının Gemoloji alanına yakın olan üniversitelerin Jeoloji Mühendisliklerinin Mineraloji Anabilim Dalında, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünde, Gemoloji dernekleri vb kurum ve kuruluşlarda arazi, laboratuvar ve büro çalışmaları ile, ikinci staj dönemini ise süs taşlarının tanınması şekillendirmesi, pazarlaması konularında eğitim alabilecekleri uygun şirketlerde gerçekleştirmektedirler.
Okulumuz 2004- 2005 Eğitim - Öğretim yılında ilk, 2005-2006 da da ikinci 2006-2007 de de üçüncü mezunlarını vermiştir.
KUYUMCULUK BÖLÜMÜKuruluş
3 Eylül 2002 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 31/7/2002 tarihli ve 19920 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı kanunun değişik Ek 30. maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 06/08/2002 tarihinde Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu bünyesindeki üç bölümden biri olarak kurulmuştur.
Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu, Kuyuluk Belediyesi sınırları içinde yer alan 4 katlı binada eğitim ve öğretimini sürdürmektedir. Binada eğitim ve öğretim amaçlı 4 adet derslik, kuyumculuk atölyesi, gemoloji laboratuarı, modelaj atölyesi, tasarım atölyesi, bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır.
Eğitim Öğretim Programı:
Ülkemizde halen usta-çırak ilişkisi ile yürütülen kuyumculuk mesleğine akademik anlayış, evrensel bakış açısı ve bilimsel birikim getirebilmek için açılan kuyumculuk bölümünde, öğrencilere kuyumculuğa yönelik teorik ve pratik tüm bilgi ve beceriyi yüklemek amaçlanmaktadır.
Kuyumculuk Bölümünün lisans eğitimi boyunca kimya, matematik, fizik, yabancı dil, bilgisayar, metalürji gibi temel derslerin yanı sıra, takı üretim teknikleri, minecilik, modelcilik ve sadekarlık, çağdaş metal uygulamaları, hassas döküm tekniği, ramatçılık ve benzeri dersler verilmektedir. Süs taşlarını şekillendirme, tanımsal gemoloji gibi bölümü destekleyici derslerin yanı sıra form ve kompozisyon, temel sanat eğitimi, takı tasarımı, desen, takı üretim teknikleri, bilgisayar da tasarım dersleri de verilmektedir. Ayrıca takı tarihi, mitoloji ve ikonografya genel sanat tarihi, estetik, sanat sosyolojisi, genel işletme, girişimcilik, maliyet analizi verilen dersler arasında yer almaktadır.
Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde, meslek yüksekokulları bünyesinde takı teknolojileri, süs taşı işletmeciliği, kıymetli taş işletmeciliği v.b. başlıklar altında ön lisans programları yer almaktadır. Bu programlardan okulumuza sadece dikey geçişle öğrenci gelmektedir. Bölümümüzü seçen öğrencilerin mezun oldukları yüksekokullardan almış oldukları transkrip ve ders içerikleri değerlendirilerek her öğrenciye intibak programı uygulanmaktadır. İntibak programından başarı ile geçen öğrenciler 3. ve 4. sınıfa devam etme hakkını elde etmektedir.
Yüksekokul öğrencileri intibak sınıfı ve 3. sınıfın sonunda yirmişer iş gününden oluşan 2 dönem staj yapmak zorundadır. Kuyumculuk Bölümü öğrencilerinin birinci stajlarının Kuyumculuk alanında faaliyet gösteren atölyelerde, ikinci staj dönemini ise daha kapsamlı üretim yapan atölye, fabrika ve bilgisayar destekli (CAD-CAM) üretim yapan firmalarda yapmaları önerilmektedir.
Derin kültürel değerlerimizle yoğrulan, bunun yanı sıra çağımız trent ve teknikleriyle şekillenen kuyumculuk sanatına ve sektöre yön verebilen uzman personelleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Kuyumculuk lisans mezunları sayesinde ülkemizdeki bu önemli açığın kapatılabileceği düşünülmektedir.
TASARIM BÖLÜMÜKuruluş:
3 Eylül 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 31/7/2002 tarihli ve 19920 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı kanunun değişik Ek 30. maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 06/08/2002 tarihinde, Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu bünyesindeki üç bölümden biri olarak kurulmuştur. Amacı takı tasarımı ve teknolojisi alanında, hem çağdaş bir toplumun gereksinimlerine yanıt verecek, hem de yeni öneriler getirebilecek yaratıcı bireylerin yetişmesine zemin hazırlamaktır.
Eğitim Öğretim Programı :
Türkiye’de Lisans seviyesinde Takı Tasarımı eğitimi, Mersin Üniversitesi Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulunda verilmektedir.
Takı Tasarımı Bölümü, tasarım, sanat, teknik ve bilimsel ilkeler ışığında, takı tasarımı konusunda eğitim vermektedir. Bölümün dört yıllık programı , çağdaş insanın düşünce ve yaşam tarz göz önüne alınarak, öğrencilerin yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak üzere hazırlanmıştır; ancak, gerek biçim gerekse teknik konularda takı tasarımının zengin mirası da gözetilmiştir.
Öğrencilere, atölye derslerinde bir yandan mesleğin gereği olan temel bilgi ve teknik beceri kazandırılırken, bir yandan da Temel Sanat Eğitimi, Teknik Resim, Takı Tasarımı, Takı Yapım Tekniklerini, bilgisayar, estetik, genel sanat tarihi, ve yabancı dil gibi derslerle kendilerini geliştirmeleri sağlanır. Bölümümüzde estetik ve yaratıcılık ön plandadır. Yüksekokulumuzda Kuyumculuk, Modelaj, Tasarım Atölyeleri, 1 adet Bilgisayar laboratuarı ve derslikler yer almaktadır. Öğrencilerimiz, uyum ve 3. sınıflarda 20’şer günden 40 gün olmak üzere staj yapmaktadırlar.
Bölümümüzde verilen eğitim, çağdaş bir takı dili oluşturabilmenin ön koşulu olan yaşamla, doğa ve toplumla, gelenekle kurulan gerçekçi, duyarlı ilişkilerden yola çıkan yeni sanatsal yaratıcılığa yönelik sanatçı kişiliğine katkıda bulunmayı içerir.
Takı Tasarımı Bölümünde, kadrosu Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünden 2547 sayılı kanunun 13/b-4 maddesi uyarınca yüksekokulumuzda görevlendirilmiş olan bir bölüm başkanı ve 2 kadrolu öğretim görevlisi bulunmaktadır.
Yüksekokulumuzun kurulmasıyla, kendi alanımızdaki sorunların önüne geçmek, Takı Tasarımı Bölümü olarak Takı Tasarımını, disiplinlerden birisi haline getirmektir. Tasarımcılığın amacı, riskleri önceden denetlenmiş prototipler üretmektir. Yüksekokulumuz, uluslar arası boyutta, örneği olmayan bir bilim yuvasıdır. Hedefimiz kaliteyi yükseltmektir.
Bölümün amacı, takı alanında sadece eli becerikli ustalar yetiştirmek değil, toplum ve sanat konularında da entelektüel bir çabanın gereğine inanan bireyler yetiştirmektir.
Takı Tasarımı Bölümündeki eğitim, takı sanatının teknik ve bilimsel ilkelerini, gerçekliği ve evrensel kültür kalıtı ve çağdaş verilere dayanarak çözümleyebilecek yapıcı, yaratıcı özgün sanatsal anlatım olanaklarına ulaşma doğrultusunda değerlendirilebilecek bilinç, beceri düzeyinde tasarımcılar yetiştirmeyi amaçlar.
aşağıdaki bağlantı mersin üniversitesi'nin sitesinde yeralmamaktadır.
2005 YILINDAKİ CNR FUAR MERKEZİNDE MART AYINDA DÜZENLENEN FUARDAN GÖRÜNTÜLERDİR.video izleme kanallarına yüklemeyi uygun göremediğimizden ve kalite düşüşüne neden olacağından çevrimdışı izleyebileceğiniz çekilde düzenlenmiştir. video dosyası divx formatındadır. forum sayfamızın konu dışı bölümünde gerekli programların listesi yeralmaktadır oradan gerekli video codecleri indirebilirsiniz.
Ba?lant?n?n Görülmesine ?zin Verilmiyor
Üye Ol veya
Giri? YapBa?lant?n?n Görülmesine ?zin Verilmiyor
Üye Ol veya
Giri? Yap